Ný sýsla með um 1,2 milljónum íbúa verður til 1. janúar við sameiningu Akershus, Buskerud og Østfold hér í Noregi.

Þau 11 svæði og sýslur sem hverfa af kortinu eru Buskerud, Akershus, Østfold, Hedmark, Oppland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Aust-Agder og Vest-Agder.

Í tilkynningu frá Akershus, Buskerud og Østfold kemur eftirfarandi fram:

Viken fylkeskommune skal fra 2020 bestå av det som i dag er fylkene Akershus, Buskerud og Østfold. Til sammen vil Viken bestå av 1,2 millioner innbyggere – nær en fjerdedel av Norges befolkning.

Fylkeskommunen tar seg av oppgaver som er for store til at hver kommune i et fylke kan klare dem alene, eller saker som går på tvers av kommunene. Oppgavene er for eksempel videregående skoler, regional utvikling og planlegging, kultur, samferdsel, folkehelsearbeid og tannhelsetjeneste.

Fakta og tall

I Akershus, Østfold og Buskerud er det i dag til sammen 61 kommuner, av disse har 17 kommuner under 5000 innbyggere.

I Viken vil det fra 2020 være 51 kommuner inkludert Jevnaker og Lunner. (Svelvik inngår i nye Drammen kommune). 16 av dem vil ha under 5000 innbyggere.

Samlet er det 75 videregående skoler i Akershus, Østfold og Buskerud, hvorav 58 er drevet i fylkeskommunal regi. Samlet hadde fylkene 42 171 elever i videregående opplæring i skoleåret 2017-2018. Av disse gikk 39 930 elever på videregående skoler i fylkeskommunal regi.

Skildu eftir svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.